Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  19/07/2019
Data da última atualização:  11/09/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, S. G. dos; RIBEIRO, F. da S.; ALVES, G. C.; SANTOS, L. A.; REIS, V. M.
Afiliação:  Silvana Gomes dos Santos, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; Flaviane da Silva Ribeiro, Instituto Federal do Pará, Campus Bragança; Gabriela Cavalcanti Alves, UFRRJ; Leandro Azevedo Santos, UFRRJ; VERONICA MASSENA REIS, CNPAB.
Título:  Inoculation with five diazotrophs alters nitrogen metabolism during the initial growth of sugarcane varieties with contrasting responses to added nitrogen
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Plant and Soil, First Online, 08 May, 2019
Idioma:  Inglês
Notas:  Publicado na Plant and Soil, v. 451, 25-44, 2020.
Conteúdo:  We examined the influence of inoculation with five species/strains of diazotrophic bacteria on the modulation of two enzymes involved in the assimilation of N and on the soluble N fractions in the sugarcane varieties RB867515 (adapted for low fertility soils) and IACSP95-5000 (adapted for medium to high fertility soils) under high- (3 mM) and low (0.3 mM)-N conditions in hydroponic cultivation for 59 days.The sugarcane plants were produced in three steps to obtain the hydroponic cultivation: the supply of 3 mM N for 30 days (first harvest), N depletion for 72 h (second harvest), and cultivation in high- and low-N conditions over 26 days (final harvest). Inoculation was performed by immersion of the minisetts in a diluted solution of five diazotrophic bacteria. After the final harvest, plants were divided into roots and shoots to assess their dry weight and N, P, and K accumulation.The variety played an important role in the interaction with diazotrophs, each showing distinct behavior in the activity of their N-assimilation enzymes. The nitrate reductase activity (NRa?EC 1.7.1.1) was increased in var. RB867515 by 26% in the shoots and by 48% in the roots after 72 h under N depletion, while var. IACSP95-5000 showed a reduced enzymatic activity in the roots (by 62%) but not in the shoots. Under high-N conditions, the inoculated IACSP95-5000 plants showed 31% higher glutamine synthetase activity (GSa?EC 6.31.2) compared with 19% in RB867515. Under low-N conditions, the GSas were... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Diazotrophic bacteria; Enzymatic activity; Saccharum sp.
Thesaurus Nal:  Nitrogen.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB41196 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoVIEIRA, F. do N.; BUGLIONE NETO, C. C.; MOURIÑO, J. L. P.; JATOBÁ, A.; RAMIREZ, C.; MARTINS, M. L.; BARRACCO, M. A. A. M.; VINATEA, L. A. Time-related action of Lactobacillus plantarum in the bacterial microbiota of shrimp digestive tract and its action as immunostimulant. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 6, p. 763-769, jun. 2008 Título em português: Tempo de atuação de Lactobacillus plantarum na microbiota bacteriana intestinal de camarão e sua ação como imunoestimulante.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional